Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Χρήση ναρκωτικών στην εφηβεία

Χρήση ναρκωτικών στην εφηβεία
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική μέθοδος προκειμένου να αποτρέψετε έναν έφηβο να χρησιμοποιήσει ναρκωτικά ή για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της έξης του. Δεν έχουν όλοι οι έφηβοι την ίδια ιδιοσυγκρασία και, βέβαια, τα οικογενειακά περιβάλλοντα διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Έτσι η αντιμετώπιση που κρίνεται αποτελεσματική απέναντι σε ένα συγκεκριμένο νέο μπορεί να αποβεί εντελώς μάταιη απέναντι σε ένα συνομήλικό του.
Το πρώτο που χρειάζεται να λάβετε υπόψη είναι ότι η επικίνδυνη συμπεριφορά εκ μέρους του παιδιού προέρχεται από άγνοια του κινδύνου. Μπορεί η νεότητα να μας κάνει να αισθανόμαστε παντοδύναμοι και αήττητοι, ωστόσο πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί έφηβοι αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν ουσίες που θεωρούν επιβλαβείς, όπως μεταδίδει ο δικτυακός τόπος healthgate.
Ίσως θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε αυτό το στοιχείο όταν μιλάτε στο παιδί σας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση παράνομων ουσιών. Ο επικεφαλής της εν λόγω ερευνητικής ομάδας διευκρινίζει ότι οι έφηβοι που έχουν καλή και ξεκάθαρη επικοινωνία με τους γονείς τους φέρονται να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πάρουν ναρκωτικά, σε σχέση με συνομήλικούς τους οι οποίοι δεν έχουν καλή επαφή με την οικογένεια.
Εξάλλου, δραστικές στο να αποτρέψουν τους εφήβους από τη χρήση παράνομων ουσιών φαίνεται πως είναι και οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης, τα ντοκιμαντέρ και οι σχετικές ειδήσεις στην τηλεόραση. Τα συμπεράσματα σχετικών αμερικανικών ερευνών ενδυναμώνουν την άποψη ότι οι υγιείς έφηβοι είναι οι ενημερωμένοι έφηβοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου