Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ο ρόλος των γονέων

Ο ρόλος των γονέων
Είναι όμως πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι οι έφηβοι διψούν για ανεξαρτησία και είναι, επομένως, δύσκολο να εξισορροπήσετε την ανάγκη του παιδιού σας για προσωπικό χώρο και αυτονομία με τη δική σας ανάγκη να το συμβουλεύσετε και να το καθοδηγήσετε.

Επιπλέον, τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας κρατούν μυστικά από τους γονείς τους, τάση που γίνεται επικρατέστερη εάν εσείς δεν έχετε γνώσεις επί του ζητήματος.

Έτσι όπως ακριβώς οι υγιείς έφηβοι είναι οι ενημερωμένοι έφηβοι, οι γονείς των υγιών εφήβων είναι οι ενημερωμένοι γονείς.

Καθίσταται άρα πολύ σημαντικό να πληροφορηθείτε τόσο για τις επιπτώσεις των διαφόρων ναρκωτικών όσο και για τις ονομασίες τους στην αργκό των χρηστών. Είναι απαραίτητο να είστε σε θέση να ξεχωρίσετε τα σημεία κινδύνου στη συμπεριφορά του παιδιού σας, καθώς επίσης να καταρρίψετε το μύθο που θέλει τους τοξικομανείς εφήβους να προέρχονται από δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον. Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης «συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες», ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομική τάξη.

Αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν ότι, πολλές φορές, η ανοιχτή επικοινωνία και η ειλικρινής στάση αποτελεί την καλύτερη μέθοδο πρόληψης. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας μιλήσει για αυτό που το απασχολεί πραγματικά, παρά να σας πει αυτό που θα θέλατε να ακούσετε. Οι ίδιοι παρατηρούν πως οι κυριαρχικοί γονείς αγνοούν συνήθως τι συμβαίνει στη ζωή των παιδιών τους.

Οι ερευνητές τονίζουν, εξάλλου, ότι, εάν οι γονείς είχαν στο παρελθόν κάποια εμπειρία με ναρκωτικά, δεν είναι σωστό να την αποκρύψουν από τον/την έφηβο/η. Εξίσου σημαντικό είναι να δίνουν οι γονείς το καλό παράδειγμα. Εάν ο πατέρας ή η μητέρα αντιμετωπίζει πρόβλημα με το αλκοόλ, θα είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψει με λογικά επιχειρήματα το παιδί του να πειραματιστεί με παράνομες ουσίες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου